Aktiivimalli

Keskustelua kaikesta maan ja taivaan välillä. Voit lukea viestejä rekisteröitymättä mutta osallistuaksesi keskusteluun sinun täytyy rekisteröityä.

Aktiivimalli

ViestiKirjoittaja Täti Moonika » 20.01.2018 12:57

Työttömyysturvan aktiivimallissahan tavoite on ihan järkevä: on kohtuullista odottaa etuutta nauttivilta jonkinlaista yrittämistä. Mallin aktiivisuuskriteerit vain ovat pahemman kerran epäonnistuneita ja epäreiluja. Millainen aktiivimalli olisi reilu? Miten nykymalli vaikuttaa teidän elämäänne? Oletteko havainneet mallissa muitakin epäkohtia kuin ne, jotka uutisissa on nostettu esille?

En usko, että pystyn täyttämään aktiivisuusehdon. Silti käytettävissäni on tulevaisuudessa saman verran rahaa kuin ennenkin, koska saan sitten vastaavasti enemmän toimeentulotukea. (Kirjoitin ensin "yhtä paljon" mutta vaihdoin ilmaisua, sillä melkoista kituuttamistahan se on näin vähällä.) Siskoni on paljon minua yritteliäämpi; hän on hakenut todella monia työpaikkoja ja päässyt haastatteluihinkin, mutta kun ei ole tärpännyt, niin hänen tulonsa uhkaavat laskea kun hän ei saa toimeentulotukea. Epäreilua.

Kyllä minäkin teen jotain työllistymistä edistävää. Olen menossa uusimaan vanhentuneen työturvallisuuskorttini (jota monissa työpaikoissa vaaditaan), kun eräs työllisyyshanke maksaa kurssin. Tämä ei kuitenkaan ole aktiivisuusehtoon laskettavaa "työllistymistä edistävään palveluun" osallistumista, koska kurssi ei ole TE-toimiston järjestämä! :roll:

Jotta malli voisi toimia, pitäisi ensin poistaa päivärahojen maksuun lyhytkestoisen työn takia tuleva viive. Muutaman tunnin työkeikka ei edes tuota niin paljon palkkaa, että päiväraha siitä pienenisi, mutta silti työnteko voi viivästyttää päivärahan maksua niin paljon, ettei siihen mitenkään ole varaa. Ja koska liikkuvuusavustusta maksetaan vain yli kahden kuukauden työsuhteisiin, ei ole mitään mieltä lähteä toiselle paikkakunnalle muutaman tunnin takia ja kuluttaa puolet palkastaan työmatkoihin. Nykyisen aktiivimallin mukaan näin pitäisi tehdä. :x (Olen nähnyt useita työpaikkailmoituksia, joihin vastaisin jos ne olisivat kotipaikkakunnalla, mutta ei kannata matkustaa.)
Täti Moonika
 
Viestit: 289
Liittynyt: 18.01.2016 16:06

Re: Aktiivimalli

ViestiKirjoittaja Eva » 21.01.2018 09:24

Minusta kaikki palkallinen työ pitäisi hyväksyä tuntipalkasta riippumatta sekä työajan kestosta, nykyäänhän vaaditaan n.10e/h ja 18h että se hyväksytään.
Entäpä esim, jos saat vihdoista viimein "sadannella kerralla" työtä puhelinmyyjänä ,mutta puhelinmyyjän työ jossa tunti palkka ei täyty jätetäänkin hyväksymättä ja taas saat reilusti "raippaa" ja työmarkkinatukeasi pienennetään kun et mukamas ole ollut aktiivinen ja täyttänyt ehtoja??

Haet työpaikkoja, ja ehkä pääset joihinkin haastatteluihin, mutta et tule valituksi - jälleen työttömyysrahaasi pienennetään kun et tee tilanteesi eteen mtn??
Saman voisi kärjestää; Haet koulupaikkaa,käyt soveltuvuuskokeissa (maksullisissa esim 65e), saat kirjeen ja pääset jatkohaastatteluun, jonka jälkeen tehdään itse oppilasvalinnat, mutta et tulekaan valituksi kouluun??
Jälleen rahaasi pienennetään väittäen että et ole tehnyt mtn työttömyytesi eteen.. :? :?

Te-toimiston kursseja/työkokeilua yms, pitäisi järjestää enemmän sekä semmoisia jotka oikeasti auttaisi,tukisi eri ammattiryhmiä esim päivittämään tietoa/työkokemusta omalta alalta sekä ohjaamaan ihmisiä, joilla ei vielä ammattitutkintoa ole - eli mikä ala kiinnostaisi,terveys sallisi ja jota pääsisi harjoittelemaan pienellä palkalla muutamaksi kk (en puhu työmarkkinatuesta) vaan oikeasta palkasta, joka on isompi kuin työmarkkinatuki.

Mallia pitäisi kyllä aika paljon uudistaa sekä helpottaa,jotta yhä useampi täyttäisi näitä vaatimuksia.
Eva
 
Viestit: 9
Liittynyt: 30.12.2015 20:45


Paluu Yleinen keskustelu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 2 vierailijaa

cron