Sivu 1/1

Sukupuolineutraalius

ViestiLähetetty: 08.10.2017 00:28
Kirjoittaja Täti Moonika
Minua hämmentää, miksi vanhanaikaisista "mies"-loppuisista ammattinimikkeistä on nostettu niin iso meteli. Olen kyllä samaa mieltä siitä, että esim. juristi on parempi sana kuin lakimies, mutta naisena en koe millään tavoin arvoani alentavana, että eduskunnassa on puhemies. Pikemminkin osoittaa minusta heikkoa itsetuntoa, jos ei kestä tuollaisia historian jäänteitä vaan pitää erikseen keksiä uudet sukupuolineutraalit vastineet myös niille sanoille, mille ei ole vielä olemassa luontevia vaihtoehtoja. Ihan kuin naiseus olisi jotain niin hävettävän ala-arvoista, että se pitää piilottaa neutraaliuteen!

Kannatan tasa-arvoa eli naisen ja miehen samanarvoisuutta erilaisina. En halua olla samanlainen kuin mies, joten miksi sukupuolten ero pitäisi häivyttää? En missään tapauksessa halua, että kaikki yleiset vessat ja uimahallien pesuhuoneet olisivat sukupuolineutraaleja. Siksi ei ole pahitteeksi, että lapsetkin saavat tietää olevansa tyttöjä ja poikia. Jotkuthan ovat sitä mieltä, että esim. päiväkodissa pitäisi puhua vain lapsista, erottelematta sukupuolen mukaan. Eikö sukupuolten välisen tasa-arvon tavoitteeseen tosiaankaan voida päästä miehinä ja naisina?

Re: Sukupuolineutraalius

ViestiLähetetty: 08.10.2017 14:02
Kirjoittaja Erihanna
Onko käsitteet nyt hallussa?
THL kirjoitti:Sukupuolineutraali-termiä käytetään eri merkityksissä, esimerkiksi silloin kun jokin on kaikille sukupuolille tarkoitettu tai soveltuva, kuten esimerkiksi sukupuolineutraalit wc-tilat. Sukupuolineutraaliutta voidaan myös tavoitella esimerkiksi kielenkäytössä. Sukupuolineutraalius voi joskus tarkoittaa myös sukupuolisokeutta eli sitä, ettei sukupuolten välisiä eroja tunnisteta tai niiden merkityksiä ja vaikutuksia tunneta. Sillon sukupuolineutraaliksi ajateltu toiminta voi olla ulossulkevaa tai jopa syrjivää. Joskus virheellisesti sana sukupuolineutraali ymmärretään myös sukupuolta väkisin häivyttäväksi tai eri sukupuolille tyypillistä olemisen tapaa tai toimintaa rajoittavaksi.

Minusta on hyvä lähteä puheesta ja kielestä liikkeelle, ei ole vaikeaa muuttaa lakimiestä juristiksi jne. Kieli on kuitenkin tärkeä osa mielikuvienkin muokkauksessa. Feministisellä ajatushautomo Hatulla oli hauskoja kuvia asiaan liittyen.

Ja lapsista puheen ollen. Miksi niitä fyysiseltä olemukseltaankin liki samanlaisia nassikoita pitää erotella tyttöihin ja poikiin? Ei se pippeli tai pimppi niin olennaisesti minusta arjessa näy (toivottavasti, pun intended). Niitä totaaliöveriksi vetäneitä "lapsemme on nimeltään Käpy ja saa itse ottaa selville sukupuolensa vanhempana, jos haluaa" -friikkivanhempia en tietenkään ihan ymmärrä. Pääosin on joko pimppi tai pippeli, mutta korvien välissä (ja miksei alalantiossakin) voi olla jotain ihan muuta.

Re: Sukupuolineutraalius

ViestiLähetetty: 08.10.2017 14:50
Kirjoittaja Mewril
Mun mielestä itse asiassa sukupuolisensitiivisyys on usein sukupuolineutraalia parempi sana. Itse mun on vaikea nähdä sitä pahana, koska en koe kärsiväni sukupuolisensitiivisestä maailmasta yhtään nykyistä enempää, mutta ymmärrän, että vähemmistöille se tekee elämän helpommaksi. Unisex-vessoista olen ilonnut yliopistolla, ne tekee kyllä vessajonoista lyhyempiä, kun kaikki vessat käy kaikille. Pisuaareja voi olla erikseen, niitä käyttäköön ne jotka kokevat ne mukaviksi ja itselleen sopiviksi.

Noin kielen ja ammattitermien tasolla huomaan lasten kanssa ollessa kyllä se, että sukupuolineutraalit nimikkeet tekee ammateista helpommin lähestyttäviä. Kyllä olen useamman kerran yrittänyt vähän huonosti selittää, miksi ammatti X-mies on sopiva myös naisille, vaikka nimike antaa muuta ymmärtää. Varsinkin nuoremmat kun on helposti tosi syvällä siinä "nainen ei voi olla mies" - ajattelussaan. Tässä on myös sama kuin noissa vessoissa - ei se ole multa pois.

Mitä tulee päiväkotien käytäntöihin, musta olisi kaikista tasa-arvoisinta kohdella lapsia lapsina. Tutkimusten mukaan kun työntekijät vaatii päiväkodeissa lapsilta eri asioita sukupuolen mukaan, mm. tytöiltä enemmän muiden auttamista ja omatoimisuutta, pojat taas saa helpommin aikuisten huomiota ja apua. Enemmän myös ehkä ajattelen, että on parempi että lapsi on yksilö (tulee kutsutuksi nimeltä) tai lapsi, kuin sukupuolensa edustaja. Eikä sukupuolineutraalius tai -sensitiivisyys tarkoita, etteikö aikuinen voisi vaikka myötäillä lasta, joka kokee olevansa tänään "kaunis tyttö". Mut ennemmin sitä, ettei sitä sukupuoliodotusta tehdä lapsen puolesta vrt. "olitpa reipas poika" vs. "olitpa reipas Anni/Tuomas/lapsi"

Re: Sukupuolineutraalius

ViestiLähetetty: 17.10.2017 20:55
Kirjoittaja riinuliinu
Minusta nämä asiat vievät valtavasti tilaa oikeilta ongelmilta. Työttömyys, syrjäytyminen, rahattomuus, asunnottomuus, mitä näitä nyt on. Typerää keskittyä tällaiseen sen sijaan että oikeasti parannettaisiin asioiden tilaa, myös sitä tasa-arvoa joka ei sillä korjaannu että termiä vaihdetaan.

Re: Sukupuolineutraalius

ViestiLähetetty: 24.10.2017 14:01
Kirjoittaja Mewril
^Mä taas ajattelen, että kielenkäyttö muokkaa ajattelua ja ajattelu ohjaa toimintaa. Siksi käsitteilläkin on väliä. Mutta myönnän kyllä itsekin, että hämmentää kun termeistä kohkataan niin paljon. Enkä ajattele, että sukupuolineutraalit ammattinimikkeet olisi mitenkään noista mainitsemistasi muista pois: mun mielestä tasa-arvoa/yhteiskunnan hyvinvointia ei edistetä jotain tiettyä määrää, joka sitten jaetaan eri asioille. Enkä näe, että termistön muuttaminen olisi kovin isoja resursseja vaativaa puuhaa.

Re: Sukupuolineutraalius

ViestiLähetetty: 05.11.2017 19:28
Kirjoittaja Sea
Minulla on vähän kaksijakoinen suhtautuminen tähän asiaan. Toisaalta näen, että kieli muokkaa yhteiskuntaa, ja näihin asioihin on omassa elämässä hyvä ainakin kiinnittää huomiota. Että ei aina kehu tyttölapsia siitä, että nämä näyttävät nätiltä ja ovat hyväkäytöksisiä, ja poikia jostain reippaudesta ja aloitteellisuudesta. Mutta sitten taas en koe, että juristi-sana olisi kovasti parempi kuin lakimies.

Yksi aihetta liippaava ärsytyksenaiheeni on, kun Helsingissä jotkut päiväkodit ovat tänä vuonna päättäneet isänpäivän sijaan juhlia "läheisen päivää". Tämä johtuu siis siitä, että kaikilla lapsilla kun ei ole isää, niin ei haluta loukata ketään. Mielestäni tällainen äärimmäinen joka asian varominen on aika haitallista. Jos ryhmässä on lapsi, jolla ei ole isää, hän joutuu tähän asiaan maailmassa myöhemmin kuitenkin törmäämään. Parempi olisi, jos päiväkodissa tuettaisiin ja tsempattaisiin tällaista lasta, ja tietenkin hänelle sallittaisiin isänpäivänä kortin piirtäminen jollekin muulle läheiselle. Toisekseen, jos joku isän- tai äitienpäivä halutaan poistaa tai häivyttää, mielestäni olisi ollut viisaampaa aloittaa äitienpäivästä. Kuitenkin isät ovat yhteiskunnassamme jossain määrin altavastaajan asemassa vanhempina, ja ainakin omaan korvaani tämä läheisen päivä särähti kyllä huomattavasti - vaikka en olekaan isä, tai edes äiti.

Re: Sukupuolineutraalius

ViestiLähetetty: 05.11.2017 20:57
Kirjoittaja älinä
Mulle on tässä lapsen myötä auennut tää sukupuoliroolijuttu ihan eri tavalla. Neuvolasta on kirjattu neuvolakorttiin että "suloinen tyttö" (no onhan se, mutta olisko sanottu samoin jos se olis poika? Ja ylipäätään, miten se suloisuus kuvaa sitä lasta hoitotyön näkökulmasta... Ei aikusistakaan kirjata että "melko mulkvistin oloinen mies"). Vaatekaupoissa kysytään aina ekana että etsinkö vaatetta tytölle vai pojalle (vaikka olis vaunujen kans, mistä vois päätellä että kyseessä on niin pieni vauva ettei se ite ota kantaa) ja ei meinattu myydä mulle poikien sukkia (harmaat) sille tytölle :roll: :lol: Tämä siis liikkeessä, jossa on musta myös kivoja unisex-vauvanvaatteita. En olis uskonut että tää on oikeasti tällaista :roll:

Re: Sukupuolineutraalius

ViestiLähetetty: 06.11.2017 16:15
Kirjoittaja memma
älinä kirjoitti:Mulle on tässä lapsen myötä auennut tää sukupuoliroolijuttu ihan eri tavalla. Neuvolasta on kirjattu neuvolakorttiin että "suloinen tyttö" (no onhan se, mutta olisko sanottu samoin jos se olis poika? Ja ylipäätään, miten se suloisuus kuvaa sitä lasta hoitotyön näkökulmasta... Ei aikusistakaan kirjata että "melko mulkvistin oloinen mies")


Joo mullakaan ei oo oikein ollut näihin juuri fanaattista kantaa, mutta nyt lapsen syntymän myötä asioita ajattelee aivan erilailla. Meillä myös neuvolakorttiin on kirjoitettu useaan kohtaan "ihana tyttö" tai "suloinen *vauvan nimi*". Veikkaan että jos hän ois poika, ois käytetty sanoja reipas, topakka jne. Ja kyseessä ei edes ole mikään vanha täti. En tuostakaan pahastu, mun puolesta saa kirjoittaa mitä vaan, mutta nyt tämmöisiin kiinnittää huomiota.
Vaikka onkin suloinen tyttö, mä en oikein osaa käyttää hällä mekkoja, body ja housut nyt vaan on vaan niin paljon kätevämmät. Sit häntä on luultu pojaksi kun on ollut (äitiyspakkauksen) tumman turkoosi body, tumman viininpunaiset housut ja pinkit sukat. Koska eihän tytöllä voi olla turkoosia tai vihreää päällä ilmeisesti.
Toisaalta olen yllättänyt itsenikin ajattelemasta että voiko tyttö leikkiä nyt noilla leluautoilla (niiden renkaiden pyörittely sormilla on vauvan mielipuuhaa) tai että mitä nyt muut ajattelee kun sillä on vaaleansinisävyinen hattu päässä. :roll:

Re: Sukupuolineutraalius

ViestiLähetetty: 07.11.2017 15:02
Kirjoittaja ampiainen
memma kirjoitti:Joo mullakaan ei oo oikein ollut näihin juuri fanaattista kantaa, mutta nyt lapsen syntymän myötä asioita ajattelee aivan erilailla. Meillä myös neuvolakorttiin on kirjoitettu useaan kohtaan "ihana tyttö" tai "suloinen *vauvan nimi*". Veikkaan että jos hän ois poika, ois käytetty sanoja reipas, topakka jne.


Juuri tänään lueskelin erään sukulaispoikavauvan neuvolakorttia, ja kyllä siinä oli useammassa kohdassa käytetty sanoja suloinen, ihana, herttainen jne.

Mutta joo. Itsellänikin on vähän ristiriitaiset ajatukset tästä. Kun toisaalta on niin kuin täälläkin olette jo kirjoittaneet, että kieli ohjaa ajattelua ja siksi mun mielestä on ihan hyvä pyrkiä eroon esim. noista mies-loppuisista ammattisanoista, mutta sitten taas joskus tuntuu, että niiden kovaäänisimpien meuhkaajien mielestä tämä just on se maailman eniten pielessä oleva asia ja suurin vääryys. Ja voihan se tietysti jollekin sitä olla. Ja sitten taas, ei varmaan yhden asian korjaaminen (kuten vaikka kielenkäytön muuttaminen sukupuolineutraalimmaksi, tai unisex-vessojen yleistyminen tms.) ole pois muiden ongelmien huomaamiselta. Toivottavasti ainakaan.