Sukupuolineutraalius

Keskustelua kaikesta maan ja taivaan välillä. Voit lukea viestejä rekisteröitymättä mutta osallistuaksesi keskusteluun sinun täytyy rekisteröityä.

Sukupuolineutraalius

ViestiKirjoittaja Täti Moonika » 08.10.2017 00:28

Minua hämmentää, miksi vanhanaikaisista "mies"-loppuisista ammattinimikkeistä on nostettu niin iso meteli. Olen kyllä samaa mieltä siitä, että esim. juristi on parempi sana kuin lakimies, mutta naisena en koe millään tavoin arvoani alentavana, että eduskunnassa on puhemies. Pikemminkin osoittaa minusta heikkoa itsetuntoa, jos ei kestä tuollaisia historian jäänteitä vaan pitää erikseen keksiä uudet sukupuolineutraalit vastineet myös niille sanoille, mille ei ole vielä olemassa luontevia vaihtoehtoja. Ihan kuin naiseus olisi jotain niin hävettävän ala-arvoista, että se pitää piilottaa neutraaliuteen!

Kannatan tasa-arvoa eli naisen ja miehen samanarvoisuutta erilaisina. En halua olla samanlainen kuin mies, joten miksi sukupuolten ero pitäisi häivyttää? En missään tapauksessa halua, että kaikki yleiset vessat ja uimahallien pesuhuoneet olisivat sukupuolineutraaleja. Siksi ei ole pahitteeksi, että lapsetkin saavat tietää olevansa tyttöjä ja poikia. Jotkuthan ovat sitä mieltä, että esim. päiväkodissa pitäisi puhua vain lapsista, erottelematta sukupuolen mukaan. Eikö sukupuolten välisen tasa-arvon tavoitteeseen tosiaankaan voida päästä miehinä ja naisina?
Täti Moonika
 
Viestit: 253
Liittynyt: 18.01.2016 16:06

Re: Sukupuolineutraalius

ViestiKirjoittaja Erihanna » 08.10.2017 14:02

Onko käsitteet nyt hallussa?
THL kirjoitti:Sukupuolineutraali-termiä käytetään eri merkityksissä, esimerkiksi silloin kun jokin on kaikille sukupuolille tarkoitettu tai soveltuva, kuten esimerkiksi sukupuolineutraalit wc-tilat. Sukupuolineutraaliutta voidaan myös tavoitella esimerkiksi kielenkäytössä. Sukupuolineutraalius voi joskus tarkoittaa myös sukupuolisokeutta eli sitä, ettei sukupuolten välisiä eroja tunnisteta tai niiden merkityksiä ja vaikutuksia tunneta. Sillon sukupuolineutraaliksi ajateltu toiminta voi olla ulossulkevaa tai jopa syrjivää. Joskus virheellisesti sana sukupuolineutraali ymmärretään myös sukupuolta väkisin häivyttäväksi tai eri sukupuolille tyypillistä olemisen tapaa tai toimintaa rajoittavaksi.

Minusta on hyvä lähteä puheesta ja kielestä liikkeelle, ei ole vaikeaa muuttaa lakimiestä juristiksi jne. Kieli on kuitenkin tärkeä osa mielikuvienkin muokkauksessa. Feministisellä ajatushautomo Hatulla oli hauskoja kuvia asiaan liittyen.

Ja lapsista puheen ollen. Miksi niitä fyysiseltä olemukseltaankin liki samanlaisia nassikoita pitää erotella tyttöihin ja poikiin? Ei se pippeli tai pimppi niin olennaisesti minusta arjessa näy (toivottavasti, pun intended). Niitä totaaliöveriksi vetäneitä "lapsemme on nimeltään Käpy ja saa itse ottaa selville sukupuolensa vanhempana, jos haluaa" -friikkivanhempia en tietenkään ihan ymmärrä. Pääosin on joko pimppi tai pippeli, mutta korvien välissä (ja miksei alalantiossakin) voi olla jotain ihan muuta.
Erihanna
 
Viestit: 135
Liittynyt: 01.01.2016 12:54

Re: Sukupuolineutraalius

ViestiKirjoittaja Mewril » 08.10.2017 14:50

Mun mielestä itse asiassa sukupuolisensitiivisyys on usein sukupuolineutraalia parempi sana. Itse mun on vaikea nähdä sitä pahana, koska en koe kärsiväni sukupuolisensitiivisestä maailmasta yhtään nykyistä enempää, mutta ymmärrän, että vähemmistöille se tekee elämän helpommaksi. Unisex-vessoista olen ilonnut yliopistolla, ne tekee kyllä vessajonoista lyhyempiä, kun kaikki vessat käy kaikille. Pisuaareja voi olla erikseen, niitä käyttäköön ne jotka kokevat ne mukaviksi ja itselleen sopiviksi.

Noin kielen ja ammattitermien tasolla huomaan lasten kanssa ollessa kyllä se, että sukupuolineutraalit nimikkeet tekee ammateista helpommin lähestyttäviä. Kyllä olen useamman kerran yrittänyt vähän huonosti selittää, miksi ammatti X-mies on sopiva myös naisille, vaikka nimike antaa muuta ymmärtää. Varsinkin nuoremmat kun on helposti tosi syvällä siinä "nainen ei voi olla mies" - ajattelussaan. Tässä on myös sama kuin noissa vessoissa - ei se ole multa pois.

Mitä tulee päiväkotien käytäntöihin, musta olisi kaikista tasa-arvoisinta kohdella lapsia lapsina. Tutkimusten mukaan kun työntekijät vaatii päiväkodeissa lapsilta eri asioita sukupuolen mukaan, mm. tytöiltä enemmän muiden auttamista ja omatoimisuutta, pojat taas saa helpommin aikuisten huomiota ja apua. Enemmän myös ehkä ajattelen, että on parempi että lapsi on yksilö (tulee kutsutuksi nimeltä) tai lapsi, kuin sukupuolensa edustaja. Eikä sukupuolineutraalius tai -sensitiivisyys tarkoita, etteikö aikuinen voisi vaikka myötäillä lasta, joka kokee olevansa tänään "kaunis tyttö". Mut ennemmin sitä, ettei sitä sukupuoliodotusta tehdä lapsen puolesta vrt. "olitpa reipas poika" vs. "olitpa reipas Anni/Tuomas/lapsi"
Mewril
 
Viestit: 113
Liittynyt: 06.01.2016 22:14

Re: Sukupuolineutraalius

ViestiKirjoittaja riinuliinu » 17.10.2017 20:55

Minusta nämä asiat vievät valtavasti tilaa oikeilta ongelmilta. Työttömyys, syrjäytyminen, rahattomuus, asunnottomuus, mitä näitä nyt on. Typerää keskittyä tällaiseen sen sijaan että oikeasti parannettaisiin asioiden tilaa, myös sitä tasa-arvoa joka ei sillä korjaannu että termiä vaihdetaan.
************
riinuliinu
riinuliinu
Ylläpitäjä
 
Viestit: 65
Liittynyt: 26.12.2015 16:24


Paluu Yleinen keskustelu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

cron